Rus uzman cevap verdi: Maraş depremleri dış müdahaleden mi kaynaklandı?
Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki büyük depremi inceleyen Rusya Bilimler Akademisi Sarsıntı Hipotezi Teorisi ve Matematiksel Jeofizik Enstitüsü Baş Araştırmacısı Dr. Aleksandr Gorshkov, bir günde iki büyük depremin olmasının olağan olup olmadığı sorusuna, “Oldukça nadir olmakla birlikte bu tip depremler olabiliyor. Yani olabiliyor. Kural olarak artçı sarsıntılar 1 ile 7 gün arasında oluyor. Büyük bir depremden kısa bir süre sonra tekrar deprem olabilir. Tarihte bunun örneklerine rastlamak mümkündür.”o cevapladı.
“ONLARCA ATOM BOMBASINA İHTİYACIM VAR”
“ABD ve bazı ülkelerin deprem yapabilecek teknolojiye sahip olduğu iddiaları doğru olabilir mi? Sizin bilgilerinize göre dünyada depremi tetikleyebilecek bir teknoloji var mı halihazırda?” soruya, “Aslında ‘sismik silahlar’ konusu çok tartışılıyor ve tartışılıyor. Ancak yüksek tahrip gücü olarak kabul edilen 7 ve üzeri sarsıntıları tetiklemek için onlarca atom bombası kullanmanız gerekiyor. Peki bu ne işe yarıyor? Anlatayım: Böyle devasa ve güçlü bir mekanizma kullanabilirsiniz, fay hatlarını harekete geçirebilmek için öncelikle fay hatlarına çok yüksek bir kuvvet uygulamanız gerekir ki bu aslında mümkün değildir. söz konusu yüklemeyi hesaplamak ve düzenlemek neredeyse imkansızdır. Diyelim ki bunu başardınız ve gerekli enerjiyi fay sınırlarına yüklediniz. O zamanlar dünyanın farklı yerlerinde bulunan sismik istasyonlar böylesine güçlü bir patlamayı anında tespit edip kaydediyor. Yerkabuğundaki insan yapımı patlamalardan kaynaklanan rastgele bir etki veya kuvvet, sallama uzmanları tarafından olağan volkanik ve sismik süreçlerden kolaylıkla ayırt edilebilir. Yani, sismologlar kesinlikle süreç üzerinde herhangi bir dış etki görüyorlar. Tabii şunu da eklemek gerekir ki; Genelde bu tür büyük deprem felaketlerinden sonra hızla depremi tetikleme özelliği olan silahlar konusu gündeme gelmekte ve kamuoyunu uzun süre meşgul etmektedir. Ancak sivil beyin sarsıntısı uzmanları olarak anın prestijiyle sismik silahların varlığına dair herhangi bir bilgimiz yok.”şekilde cevap verdi.
MARAŞ DEPREMİ NEDEN BU KADAR YIKICI OLDU?
Gorshkov, Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerin bu kadar yıkıcı olmasının sebebinin ne olabileceği sorusuna ise şunları söyledi: “Sebebi basit. Öncelikle meydana gelen depremlerin her birinin şiddeti ve yıkıcı gücü oldukça yüksek: Verilere göre, ilk depremin merkez üssünün dünya yüzeyinden sadece 5 kilometre uzakta olması büyük rol oynadı. süreçte büyük rol.Yüzeye bu kadar yakın bir depremin meydana gelmesi nadirdir.Çünkü bu büyüklükteki sarsıntılar genellikle 20 ila 30 kilometre derinliklerde meydana gelir.İkinci sarsıntının merkez üssü yine 16,4 kilometre derinliktedir, Kandilli Rasathanesi’ne göre bu çok yaygın bir durum. Aslında bu büyüklükteki sarsıntılarla sık sık karşılaşıyoruz.” Her yıl ortalama büyüklüğü 7’den büyük 20 civarında deprem oluyor. Ancak bu depremlerin tamamına yakını okyanuslarda meydana geldiği için kamuoyu bundan haberdar değil.”şeklinde cevaplanmıştır.