Ekonomi

Edremit Zeytinyağı Avrupa Birliğinde Coğrafi İşaret Tescilini Aldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyesi Ali Çandır, Edremit zeytinyağının Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret tescilli 13’üncü ürün olduğunu açıkladı.

TOBB, Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) ve Antalya Ticaret Borsası ile oda ve borsalar, kalkınma ajansları gibi kurumlar iş birliğiyle Türkiye’nin tüm bölgelerinde 11 yıldır düzenlenen Bölgesel Sanat Eserleri Fuarı’na (YOREX) hem yurt içinde hem de Avrupa Birliği’nde ‘coğrafi işaret’ damgasını vuruyor. ‘Tescil’ çalışmaları sonucunda Türkiye’nin bir ürünü daha Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili aldı. TOBB Lideri Rifat Hisarcıklıoğlu, Edremit zeytinyağının AB’den coğrafi işaret tescili alan 13. çalışma olduğunu belirterek, Edremit Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çetin, yönetim kurulu, meclis üyeleri ve emeği geçen herkesi tebrik etti.

AB’DEN TESCİLLİ 13 ÜRÜN Edremit Yönetim Kurulu Üyesi Ali Çandır, Edremit zeytinyağının Avrupa Birliği’nde coğrafi işaret tescilli 13. ürün olduğunu belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti. Çandır, Gaziantep baklava, Aydın incir ve kestane, Malatya kayısı, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındık, Antakya künefe, Suruç nar, Çağlayancerit cevizi, Gemlik zeytini ve Edremit Çandır, Avrupa Komisyonu’na ilan edilen Milas yağlık zeytin ile birlikte 43 eserin coğrafi işaret başvurusunda bulunduğunu belirterek, başvuru süreci devam eden eserleri şöyle sıraladı; Afyonkarahisar pastırma ve sucuk, İnegöl köfte, Kayseri pastırması, sucuk ve mantı, Antep fıstığı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytin, Maraş böreği ve tarhana, Gaziantep melengik kahvesi, Araban sarımsak, Tonya yağı, Erzurum su böreği, Aydın memecik zeytin ve zeytinyağı, İpsala pirinci, Bursa kestane şekeri, Kırkağaç kavunu, Demirci hünnap, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah incir, Hopa hamsisi vy ekmek, Safranbolu safranı, Manisa sultani çekirdeksiz üzüm ve mesir ezmesi, Kilis zeytinyağı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Ezine peyniri, Rize çayı, Urla sakızı enginarı, Ayaş domatesi, Hüyük çileği, Isparta gül yağı, Silifke yoğurdu, Tarsus sarı haberci zeytini, Hatay Kaytaz böreği, Osmaniye fıstığı, Melli incir, Adana şalgamı ve Sinop kestanesi balını aynı yıl uyguladıklarını kaydetti ve istedikleri gibi sonuçlandı. Milas zeytinyağından sonra Türkiye’de AB coğrafi işaret tescili alan ikinci zeytinyağı olmaktan mutluluk duyduklarını belirten Çetin, Edremit Körfezi’nin dünyada ve Türkiye’de lezzetli zeytinyağı üretilen bölgelerden biri olduğunu belirterek, “AB tarafından onaylanıp tescillenmesinden dolayı çok memnunuz. Edremitli çiftçiye, Türk çiftçisine, zeytin ve zeytinyağı üreticilerine hayırlı olsun. Meclisimize ve meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.

Edremit Ticaret Odası’nın 2017 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu’nda coğrafi işaret tescili aldığı Edremit zeytinyağı, Balıkesir’in Edremit ilçesini de içine alan kuzeyde Kaz Dağları ile batıda Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Küçükkuyu beldesi ve Edremit ilçesi ile Çanakkale-Ankara sınırlarında yer almaktadır. Balıkesir il sınırının da kesişme noktasını oluşturan Mıhlı Deresi ile doğuda Havran ilçesi dahil olmak üzere Balıkesir’in Burhaniye ilçesi çevresinde Ayvalık zeytinlerinden üretilen sızma zeytinyağı. Coğrafi işaret tescil belgesindeki bilgilere göre Edremit zeytinyağındaki alfa tokoferol miktarı en az 150 mg/kg’dır. Burun ve geniz yollarında hissedilen meyvemsi özelliklerden (çağla badem, altın elma, vanilya, çiçekler, muz kabuğu, çimen, yeşil, yeşil meyvemsi, fındık, taze ceviz, olgun meyvemsi, yumuşak meyvemsi, enginar, domates) en az bir veya birkaçı birebir aynıdır. Örnekte kesinlikle bulunabilir ve düşük veya orta yoğunlukta hissedilir.

halfeti-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu