Haber

Bakan Nureddin Nebati Et Fiyatlarından Çocukları Sorumlu Tuttu: “Kokusu Koktuğu İçin Yemiyorlar!”

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati göreve geldiği günden bu yana güldüren, düşündüren bir isim olmayı başardı. Döviz kurlarındaki yükselişe rağmen ‘olumlu’ bakış açısını her zaman koruyarak, hedeflenen tüm değerlerde hedeflerin gerisinde kalarak ve çoğu zaman alım gücünde mum gibi eriyerek ekonomiyi yöneten isim olarak bize örnek oldu. Türkiye’nin son yılların en yüksek enflasyon oranlarına sahip olduğu dönem. . Her durumda mutlu olmanın yolunu bulan ünlü çocuk kitabı kahramanı ‘Pollyanna’ gibi hissettiren son sözleri Nusret’i biraz duygulandırsa da Vedat Millor’u bile aydınlatacak düzeye geldi. Son günlerde et soğan gibi fiyatların neden gündem olduğunu bakandan dinleyelim.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, katıldığı Haber Global yayınında gazeteciler camiasına yaptığı açıklamalarla bir kez daha gündemimize düştü.

Bakan Nebati, Türkiye’de dövizdeki yükselişin fiyat artışlarıyla ilişkilendirildiğini, salgın ya da savaş gibi olaylar nedeniyle elektrik fiyatlarının çok hızlı yükselerek enflasyonun Türkiye’de daha fazla hissedilmesine neden olduğunu açıkladı.

Nebati, ‘aksi’ olarak nitelendirdiği ‘epistemolojik kırılmayı’ teknik değil toplumsal bir tepki için yaptıklarını ve buna ‘enflasyonla ödünsüz mücadele’ adını verdiklerini söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşına rağmen “fiyatların düştüğünü gördüklerini”, büyümenin, yatırımın, üretimin, işsizliğin olmadığını söyledi.

i.haberglobal.com.tr

Yüzde 50 enflasyonun “beklentileri karşıladığını” ve daha da düşeceğini belirtti.

Fiyatları yükselten değil düşüren bir Türkiye var. Gıda enflasyonunun tüm dünyada genel enflasyonun üzerinde olduğunu vurgularken “Geçen yıla göre düşüş var” diyen Nebati, Tarım Bakanlığı ile hemfikir olduğunu belirterek, “Ucuz ya da pahalı soğanı üretimden çıkarmamız gerekiyor. insanların konuşmaları”. söz konusu.

Nebati’nin son günlerde çok konuşulan et fiyatlarıyla ilgili açıklaması sosyal medyanın gündemine oturdu.

Et fiyatlarını Türkiye’de değişen damak tadına bağlayan Nebati, “Koyun eti ucuz ama kokusundan dolayı tercih edilmiyor. Onu da değiştirmemiz gerekiyor” dedi.

“Halkımız ithalat yoluyla ucuz ete ulaşsın” diyen Bakan, önceki yıllarda yapılanlardan farklı bir tablo çizmedi. İzlemek isterseniz işte tarif ?

Bakanın hemen hemen her cümlesi sosyal medyada kısa sürede yankı buldu! “Avrupa’da vergi yükü en az olan ülkeyiz” telaffuzu da yorumlandı.

Soğanla ilgili söyledikleri de cevaplandı.

Ancak en çok et fiyatları açıklaması dikkat çekti.

BBP Genel Başkanı Destici’nin geçtiğimiz yıllarda et fiyatlarına ilişkin yaptığı açıklamalar da unutulmadı.

Asgari ücretle alınabilecek etin ağırlığının 20 kilo olduğu bir ülkede,

Kişi başı dana eti tüketimi ABD’de 26,7 kilo, Arjantin’de 39,7 kilo ve Uruguay’da 43,3 kilo iken Türkiye’de bu rakam 13 kilo.

(Bunlar 2019 yılı rakamları ve OECD ve FAO ortak çalışması ile Türkiye’de TÜİK verileridir.)

TÜİK Çocuk Araştırması’nda ekmek ve makarna tüketiminin %62,4’üne karşın, et, tavuk ve balık tüketiminin %12,7 oranında olması muhtemelen çocukların yememesinden kaynaklanmaktadır.

Kaynak: TÜİK

Et fiyatları nasıl?

Koyun eti koktuğu için yemek yemeyenlerden misiniz? Yorumlarda buluşalım.

bolvadin-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu